Πλησιάζει η 28η Οκτωβρίου, μία από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές στην Ελλάδα, καθώς αναπληρώνει τη μνήμη του μεγάλου “Όχι” που ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε χρόνο, γιορτάζεται με παρελάσεις και διάφορες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η σκορδαλιά με μπακαλιάρο είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τον αρωματικό μπακαλιάρο με την πλούσια γεύση του σκόρδου. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε μπακαλιάρο σκορδαλιά:
Υλικά:
- 500 γραμμάρια μπακαλιάρος (αλατισμένος και ξεπλυμένος)
- 4 μεγάλα πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Αλάτι και πιπέρι, για γεύση
Οδηγίες:
- Αρχικά, βάλτε τον μπακαλιάρο σε ένα βαθύ μπολ με κρύο νερό. Αφήστε τον να αναπληρώσει το νερό για περίπου 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό περιοδικά. Αυτό θα βοηθήσει στην αφαίρεση του επιπλέον αλατιού και θα καθιστά τον μπακαλιάρο καλύτερα αντιμετωπίσιμο.
- Στη συνέχεια, σκεπάστε τις πατάτες με νερό και βράστε τις μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15-20 λεπτά. Αφαιρέστε τις από τη φωτιά και αφήστε τις να στραγγίσουν.
- Ενώ οι πατάτες βράζουν, βράστε τον μπακαλιάρο σε καυτό νερό για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρέστε τον από το νερό και αφήστε τον να κρυώσει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα κόκκαλα και το δέρμα και ψιλοκόψτε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια.
- Σε ένα μπλέντερ, τοποθετήστε τις σκελίδες σκόρδου, τις πατάτες, τον μπακαλιάρο, τον χυμό από τα λεμόνια και το ελαιόλαδο. Αρχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πάρετε μια λεία, κρεμώδη μάζα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα σας.
- Σερβίρετε τη σκορδαλιά με μπακαλιάρο σε ένα όμορφο πιάτο, πασπαλισμένη με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι. Μπορείτε να την σερβίρετε ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο. Συνοδεύεται πολύ ωραία με φρέσκο ψωμί.
Αυτή είναι μια νόστιμη και αυθεντική συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά, που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας. Καλή όρεξη!