ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ …
Η 25η Μαρτίου είναι η μία από τις δύο ημέρες της αυστηρής νηστείας του Πάσχα, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Την ημέρα αυτή την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, Οι ρίζες αυτού του εθίμου φτάνουν στον 15ο αιώνα, όπου ενώ οι κάτοικοι των νησιών είχαν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, δεν ίσχυε το ίδιο και για τους κατοίκους της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου το ψάρι ήταν πιο σπάνιο και αρκετά ακριβό. Έτσι, ο μπακαλιάρος αποτέλεσε μία καλή εναλλακτική, καθώς εκτός από χαμηλότερο κόστος, μπορούσε να διατηρηθεί και για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη μορφή του παστού, χωρίς να χρειάζεται άλλες ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης
Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, αποτελεί πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δε συνθέτει το σώμα και είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε από διατροφικές πηγές (τα ω-3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική και πνευματική λειτουργία, στην υγεία της καρδιάς και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.) Τέλος, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και τη καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος), μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο.
Όσον αφορά τη σκορδαλιά, η διατροφική της αξία στηρίζεται στο σκόρδο, το θαυμάσιο αυτό τρόφιμο με την ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση, λόγω ενός συστατικού που περιέχει, την αλισίνη (η ουσία που δίνει αυτή την έντονη οσμή στο σκόρδο). Προσθέτοντας τη σκορδαλιά στο γεύμα σας, τα οφέλη του σκόρδου σε συνδυασμό με το σχετικά αυξημένο νάτριο του μπακαλιάρου, βοηθούν στην ισορροπία της αλμυρότητας γεύματος της 25ης Μαρτίου!
Λόγω του τρόπου μαγειρέματος του μπακαλιάρου που είναι τηγανιτός και με κρούστα, , το γεύμα της 25ης Μαρτίου μπορεί να αποτελέσει θερμιδική βόμβα, προκαλώντας μία μικρή ανησυχία σε όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής.
Πώς θα μειώσω τις θερμίδες του γευματος;
Ένα φιλέτο μπακαλιάρου ψητό ή πλακί θα σας δώσει περίπου 200 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε τηγανιτό μπακαλιάρο σας παρέχει 300 θερμίδες, δηλαδή 100 εξτρά θερμίδες που προέρχονται κυρίως από το λάδι που απορροφάει το φιλέτο στο τηγάνι. Ο τηγανιτός μπακαλιάρος καταλήγει να έχει 13 γραμμάρια λίπους, έναντι του ψητού ή πλακί που έχει 1,5 γραμμάρια λίπους. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε ψητό ή πλακί, έναντι του τηγανιτού, και να καταναλώσετε κανονικά τη μερίδα εστιατορίου. Στην περίπτωση που επιλέξετε τηγανιτό, δώστε προσοχή στην ποσότητα! Τοποθετήστε τον τηγανιτό μπακαλιάρο στο ¼ του πιάτου, ώστε να βάλετε όρια στην ποσότητα και να απολαύσετε τον μπακαλιάρο όπως τον επιθυμείτε. Όσοι από εσάς βρίσκετε γευστική ικανοποίηση στο χυλό που περιβάλει τον μπακαλιάρο και δεν σας απασχολεί εάν θα είναι τηγανιτός ή όχι, υπάρχει και η επιλογή να φτιάξετε «τηγανιτό» μπακαλιάρο στο φούρνο! Η σκορδαλιά με ψωμί ή πατάτα αποδίδει περίπου 95 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Η μερίδα της σκορδαλιάς που συνοδεύει τον μπακαλιάρο είναι αρκετά μεγαλύτερη από 1 κουταλιά της σούπας, ωστόσο μπορείτε να παραγγείλετε να σας φέρουν ξεχωριστά τη σκορδαλιά και να βάλετε στο πιάτο σας μία με δύο κουταλιές.
Τελος καθως θα βρίσκεστε με παρέα και συνήθως σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση αλκοολούχου είναι αυξημένη, προσπαθήστε να μείνετε στη μία μερίδα αλκοολούχου ποτού, δηλαδή 1 μπύρα ή 1 ποτήρι κρασί.
- Να θυμάστε να έχετε πάντα δίπλα στο πιάτο σας νερό, ώστε να πίνετε αυτό για να ξεδιψάσετε
- Είναι σημαντικό η κατανάλωση αλκοόλ να είναι συνειδητή και να αποφύγετε να έχετε συνεχώς το ποτό στο χέρι, όσο μιλάτε με την παρέα σας και διασκεδάζετε.
- Είναι σημαντικό να τηρήσετε τη διατροφική σας ρουτίνα, δηλαδή να καταναλώσετε το πρωινό και το δεκατιανό σας, ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού το μεσημέρι. Ως βραδινό γεύμα ωστόσο μπορείτε να επιλέξετε κάτι ελαφρύ, όπως γιαούρτι με φρούτο , τοστ ή τορτίγια ή ακόμα και κάποια σαλάτα.
Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα!